6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, съобщава Българското дружество за

...
6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, съобщава Българското дружество за
Коментари Харесай

6240 врабчетата преброиха доброволци за ден у нас

6240 врабчета преброиха доброволци от цялата страна, съобщава Българското сдружение за отбрана на птиците.

Осмото издание на кампанията  " Ние броим врабчетата " се организира на 27 април и в нея се включиха доброволци от общо 465 местоположения.

Общият брой на преброените врабчета включва и трите типа - домашно, полско и испанско. От тях най-многобройно е домашното врабче - 5178 броя (83% от трите вида), полските са 958 (15%), а испанското врабче по традиция е с най-малка бройка - 104 (2%). Процентното съответствие сред другите типове врабчета е - 83%: 15%: 2%

Българско дружество за защита на птиците показва, че резултатите, които врабчебройците са записали, са сред 0 и 203. Средният брой за локация е 13 екземпляра, а най-многобройният запис - 203 птици, е регистриран в Асеновград. Другите региони, в които са преброени най-вече врабчета са София (200) и Варна (155).

Никакви врабчета не са видяни в 16% от локациите, като този % е по-висок от този през предходната година - 13%, и през 2022 година - 9%. Това е един от значимите индикатори, който демонстрира какви местообитания отблъскват врабчетата и надлежно какви са заканите, водещи до намаляването им, означават от сдружението.



По традиция най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (39%), следват междублоковите пространства (27%), парковете (12%), градски площади (6%) и тихите улици (4%).

Данните удостоверяват смисъла на зелените площи както в дворовете на къщи, по този начин и в междублоковите пространства като значима среда за биоразнообразието в градовете, което е индикатор и за благосъстоянието на хората.

Тази година Българско дружество за защита на птиците сложи на основни места в столицата билбордове за врабчета с апел да се явят в деня на преброяването.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР